Τηλέφωνα επικοινωνίας: 27433 06741, 2743029203 Ξυλόκαστρο

Αναμενόμενες οι ζημιές στον παραλιακό δρόμο του ΠΕΥΚΙΑ…

Στις 13 Μαρτίου κατέρρευσε λόγω της διάβρωσης της ακτής μέρος του παραλιακού δρόμου στο Τουριστικό Περίπτερο Ξυλοκάστρου.

Με μια θλιβερή ανακοίνωση ο Δήμαρχος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης ενημερώνει τους πολίτες ότι απευθύνθηκε σε Υπουργείο και Περιφέρεια για το μέγεθος του προβλήματος. Όμως στα πέντε χρόνια της θητείας του παρέμεινε αμήχανος και άβουλος θεατής αυτής της καταστροφής που συντελείται στον τόπο μας.  Και ακόμα χειρότερα, μεγάλες ποσότητες χαλικιού που αποσύρονται από την μαρίνα και τον Σύθα, αποθηκεύονται στην στεριά για πολλούς μήνες!

Στις δεκαπέντε και πλέον παρεμβάσεις μας στο Δημοτικό Συμβούλιο αυτά τα χρόνια, ζητούσαμε συνέχεια ως μόνη λύση άμεση και συμβατή με το περιβάλλον, την συστηματική μεταφορά χαλικιού όλο τον χρόνο στην περιοχή του Τουριστικού Περιπτέρου, στα πλαίσια ενός νόμιμου έργου αδειοδοτημένου από τις αρμόδιες αρχές,  με σκοπό την ανάσχεση του φαινομένου. Ωστόσο οι ελάχιστες κινήσεις που έκανε ο Δήμαρχος αποδείχτηκαν εντελώς ανεπαρκείς. Η διάβρωση πλέον κατατρώει συνεχώς την ακτή του Πευκιά σε όλο της το μήκος και βάζει σε πραγματικό κίνδυνο τον σημαντικότερο φυσικό πόρο της πόλης.

Ο Δήμαρχος με την απραξία στη  θητεία του είναι πια αποκλειστικά υπεύθυνος για αυτή την εξαιρετικά δυσμενή εξέλιξη στο Ξυλόκαστρο.  

Δείτε επίσης: Ζημιές από τη διαβρωση των ακτών στο Ξυλόκαστρο


Θυμηθείτε τι λέγαμε στις 30/3/2017

diabrosi fixed

Η διάβρωση των ακτών είναι το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα της Βόρειας Πελοποννήσου.  Καταστρέφει και απειλεί δημόσιες υποδομές και ιδιωτικές περιουσίες σε όλο σχεδόν το μήκος της ακτογραμμής του Κορινθιακού. Η αντιμετώπισή του απαιτεί ολοκληρωμένες μελέτες , χρονοβόρες διαδικασίες  και πολυδάπανες παρεμβάσεις ξεφεύγοντας  από τα στενά περιθώρια δράσης ενός μόνο Δήμου.
Υπάρχουν όμως επιμέρους στοχευμένες δράσεις οι οποίες μπορούν να επιβραδύνουν τις καταστροφικές συνέπειες  και να ανακουφίσουν συγκεκριμένες περιοχές ιδιαίτερου ενδιαφέροντος , φτάνει να υπάρχει η βούληση και τα σωστά αντανακλαστικά.  Η προστασία του Πευκιά, της σημαίας του Ξυλοκάστρου,  είναι για μας το σημαντικότερο παράδειγμα και στο ζήτημα αυτό καμία ολιγωρία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Για το λόγο αυτό, από την πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον Σεπτέμβριο του 2014 αλλά και πολλές φορές στη συνέχεια, επισημάναμε την ανάγκη άμεσης παρέμβασης. Η πρότασή μας περιελάμβανε τη συνεχή τροφοδοσία της ακτής με σημαντικές ποσότητες χαλικιού στην περιοχή του Τουριστικού Περιπτέρου, που με την δράση του κύματος θα διαχέεται ανατολικά, σε όλο το μήκος του Πευκιά. Άλλωστε, τέτοιες παρεμβάσεις στο παρελθόν επιβράδυναν τη διάβρωση και απομάκρυναν προσωρινά τον κίνδυνο. Αυτή η συνεχής και συστηματική παρέμβαση έχει κόστος που ο Δήμος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης μπορεί εύκολα να αναλάβει και πρέπει να γίνει στα πλαίσια ενός νόμιμου έργου, με την πλήρη αδειοδότηση από τις αρμόδιες αρχές.
Όμως παρά το γεγονός ότι ο Δήμαρχος κάθε φορά συμφωνούσε θεωρητικά με την πρότασή μας, στην πράξη δεν έκανε τίποτα προφασιζόμενος διαδικαστικές δικαιολογίες. Φτάσαμε λοιπόν στη σημερινή αναμενόμενη μεγάλη ζημιά την οποία δεν μπόρεσε να αποτρέψει η αναβλητική, άτολμη και τελικά ανεπαρκής Δημοτική Αρχή.
Καλούμε τον Δήμαρχο, έστω και τώρα, με δυόμιση χρόνια καθυστέρηση ,να σταματήσει επιτέλους να κρύβεται πίσω από δήθεν γραφειοκρατικά ζητήματα και να δραστηριοποιηθεί αποτελεσματικά   πριν η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη. Ο Πευκιάς αποτελεί το σύμβολο του τόπου και κάθε περαιτέρω καθυστέρηση αποτελεί πια έγκλημα εναντίον της πόλης.